Agenda

Kamermuziek Ensemble Nederland

Zaterdag, 16. September 2017 20:00 Reserveer kaarten
Marieke Vos.jpg

 

Kamermuziek Ensemble Nederland

 

Koen Stapert, viool

Marieke Vos, klarinet

Maya Fridman, cello

Marleen de Bakker, harp

 

 

 

PROGRAMMA

 

 

J.B. Loeillet (1680-1730)       - Sonate à quatre b klein Deel I, II, III, IV                                                                                                        

 

 

J.S. Bach/C. Micháns        - Improvisation ‘Ich ruf zu dir, Herr Jesu  Christ’ (1685-1750)                                                                              

 

 

M. Glinka (1804-1857)          - Drie Russische Liederen (Trio viool, cello,                                                                                                           harp)

 

 

G. F. Händel/J. Halvorsen      - Passacaglia (Duo viool & cello)

 

(1685-1759)

 

 

 

PAUZE

 

 

A. Dvo?ák (1841-1904)         - Bagatellen  opus 47, Deel 1,3,4,5 (kwartet)

 

  

 

P.M. Dubois (1930-1995)      - ‘Chanson pour Nathalie’ (Trio viool, klarinet, harp)

 

 

 

M. Ravel (1875-1937)            - Ma Mere L'oye, Pavane de la Belle au bis                                                                                                          dormant

 

                                                           Petit Poucet

 

                                                           Le Jardine Féerique

 

                                                                                                 

 

 

 

A. Piazzolla (1921-1992)       - Oblivion 

 

 

Violist Koen Stapert (1990) begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Hij studeerde met Kees Koelmans in Amsterdam, waar hij in 2012 zijn bachelor examen heeft behaald. Sinds oktober 2012 heeft Koen bij Friedemann Eichhorn voor zijn master aan de Franz Liszt Musikhochschule in Weimar in Duitsland gestudeerd. Om dit te kunnen bekostigen heeft hij een beurs mogen ontvangen van het Prins Bernard Cultuurfonds.
In 2013 was hij concertmeester van het orkest van de Musikhochschule Frans Liszt onder leiding van Marek Janowski en Christian Tielemann. Verder was hij concertmeester van het NJO onder leiding van Stefan Asbury, en meerdere malen van de Nieuwe Philharmonie Utrecht.
Hij soleerde met het Conservatorium Orkest Amsterdam onder leiding van Ed Spanjaard, en een aantal keren met het Deventer Kamerorkest.
Van 2013 tot 2015 studeerde Koen voor zijn master aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Liviu Prunaru, concertmeester van het Concertgebouworkest, waar hij met een 10 zijn masterdiploma behaalde in een programma met onder andere Paganani’s vioolconcert nr. 2.
Tijdens het Oskar Backconcours in 2016 won hij de prijs voor de beste vertolking van het moderne werk ‘Forte’ van Willem Jetz.
Voor het jaar 2016-2017 won Koen de auditie voor de academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Sindsdien is hij remplacant bij het orkest, en speelt hij bij het Concertgebouw Kamerorkest en Camerata RCO.
In kamermuziek verband maakt hij samen met pianist Caspar Vos en cellist Marcus deel uit van het pianotrio ‘TRIO D’ENCORE’,
Verder volgde hij lessen bij Maxi Vengerov, Antje Weithaas, David Grimal, Ilya Grubert en Gwendolyn Masin.
Koen speelt op een De Zorzi viool uit 1876, aan hem in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

 

 

 

Klarinettiste Marieke Vos (1990) groeide op in een muzikaal gezin. Haar eerste klarinetlessen kreeg zij van haar vader Kees Vos. Vanaf haar twaalfde kreeg zij les van Jan Jansen.
Marieke studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij Jan Jansen en Harmen de Boer.
In de afgelopen jaren was zij te horen in verschillende kamermuziek bezettingen tijdens o.a. het Grachtenfestival in Amsterdam, de Leidse Hofjesdagen, het Gergiev Festival in de Doelen en bij live radio uitzendingen van o.a. radio 4.
Marieke is mede oprichtster van
Kamermuziek Ensemble Nederland waarmee ze in juli 2016 een tour maakte door Frankrijk in samenwerking met componist Carlos Micháns. Daarnaast vormt ze met harpiste Anneleen Schuitemaker een duo waarmee zij onlangs te gast waren bij Podium Witteman uitgezonden op NPO 2.
In 2012 speelde ze de première van het stuk 'The Major Speaks to Kees' voor klarinet solo van componist Jacques Bank, opgedragen aan haar vader. In september 2016 speelde ze de première van 'Melan Go Crazy' voor klarinet en piano van Klaas de Vries.
In het najaar van 2015 speelde zij in de film 'De lange nasleep van een korte mededeling' uitgezonden tijdens het filmfestival in Utrecht en de VPRO.
Marieke behaalde een tweede en een eerste prijs bij het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland.
Sinds het voorjaar van 2013 is Marieke verbonden aan Harlekijn Holland, onder de hoede van Herman van Veen en Edith Leerkes. In september 2015 schreef Herman van Veen 'De Libelle' voor klarinetkwartet en dans voor Marieke.
Sinds april 2016 coördineert Marieke de klassieke muziek afdeling van het Herman van Veen Arts Center waaronder ook het Harlekijn Kamerorkest valt waarmee zij in augustus 2016 een CD uitbrachten. Daarnaast heeft Marieke haar eigen kamermuziekserie in het Herman van Veen Arts Center en is ze artistiek leider van 'Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz' aldaar, de eerste editie vond plaats op 20 & 21 mei 2017.
Marieke speelt op een 
Leitner & Kraus klarinet, gebouwd in 2007, deze klarinet kon Marieke met behulp van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in haar bezit krijgen.

 

 

 

Celliste Maya Fridman (1989) werd geboren in Moskou, Rusland.
Al op jonge leeftijd trad Maya op, onder de hoede van de Foundation van Yuri Bashmet, bij verschillende TV en radioprogramma’s.

 

Naast talloze andere prijzen, ontving ze tijdens haar studie aan het staatsconservatorium van Moskou, genoemd naar A.G. Schnittke, de prestigieuze eerste Prijs op het International Festival of Slavic Music.
In 2010 werd Maya toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Dmitry Ferschtman. Op 10 Juni 2016 behaalde ze haar masterdiploma met de hoogste onderscheiding.
In de afgelopen vijf jaar heeft Maya talloze keren opgetreden in Nederland, Duitsland en andere landen. Vanwege haar zeer brede muzikale interesse, heeft ze altijd een grote passie gehad voor improvisatie en diverse muziekstijlen. Al haar soloprogramma’s hebben een sterke emotionele impact op de luisteraar en bevatten werken van componisten van de afgelopen eeuw, maar ook compleet nieuwe werken van hedendaagse componisten. In 2013 ontving ze de prijs Beste Muzikant op de Grote Prijs van Nederland.
Onder Maya’s projecten vallen succesvolle samenwerkingen met Jyoti Verhoeff, Aeon Trio (met Atsuko Kohashi en Frans van der Hoeven), Efrén López, Dinosaur Trio en vele anderen. Tijdens zijn ‘65’ Jubileum Tour in 2015 en 2016, begeleidde ze gitaarvirtuoos Harry Sacksioni en trad op samen met grote acts als Faun en Cesair.
Tijdens de Cello Biënnale 2016 trad Maya op in de hoofdrol van het muziektheaterstuk ‘The Master & Margarita’ van Dagmar Slagmolen, in samenwerking met Kian Soltani.
In 2015 bracht Maya haar eerste album uit, The Invisible Link, met daarop werken van Schnittke, Vasks en Pärt, welke ze samen met pianist Daniël Kool opnam onder het label TRPTK.
Maya trad op met het Asko|Schönberg ensemble, K[h]AOS, Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in de productie Carroussel.
Maya is artiest in residence van seizoen 2017/2018 bij Gaudeamus.
Haar laatste CD ‘Red Velvet’ bevat werken voor cello solo bij Louis Andriessen, Karen Tanaka,
César Lüttger en Kaveh Vares.

 

 

 

Harpiste Marleen de Bakker (1990) begon op 8 jarige leeftijd met harplessen aan de muziekschool te Hilversum. Haar talent werd al snel ontdekt en vanaf haar 14e volgde ze lessen bij de bekende Nederlandse harpiste Lavinia Meijer. Hierna studeerde ze aan het Utrechts Conservatorium bij de wereldberoemde harpiste en docente Erika Waardenburg, waar ze in 2015 haar masterstudie afsloot met een 9,5.

 

Marleen volgde orkestlessen bij Petra van der Heide, Saskia Rekke en Sandrine Chatron en volgde masterclasses bij o.a. Gwyneth Wentink, Miriam Overlach, Sivan Magen, Elinor Bennet, Andrew Lawrence-King, Marieke Schneemann, Daniel Bard, Edward Witsenburg, Imogen Barford, Charlotte Seal, Vincent Cortvrint en Mikhail Zemtsov.

 

Marleen won diverse prijzen bij (internationale) concoursen en treedt regelmatig op als solist, zowel met orkest als in solorecitals. Onlangs won ze de 17e auditietraining van het Conservatorium van Amsterdam, gegeven door Sandrine Chatron.

 

Naast haar werk als soliste remplaceert ze vaak in (professionele) orkesten en speelt ze in het Pamoja trio, een jong en energiek ensemble bestaande uit altvioliste Elisa Karen Tavenier, dwarsfluitiste Annemieke Hereijgers en Marleen als harpiste.

 

Marleen speelt op een Lyon&Healy harp die ze kocht, mede door een lening van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

 

 

 

 

 

 

Reserveer kaarten

Entree kost slechts € 15,- p.p.

Uw naam(*)
Voer uw naam in

Uw E-mailadres(*)
Voer uw e-mailadres (correct) in.

Concert
Invalid Input

Aantal kaarten(*)
Voer het gewenste aantal kaarten in.

Eventuele opmerkingen

Invalid Input

Sponsoren